Om Midgård

Hur det hela startade . . .

Midgård Träleksaker startades som en liten hemmabutik i husets gillestuga 1991, det började med att jag på mina resor till Tyskland och Österrike (jag är född i Wien) såg vilka fina träleksaker som fanns i vissa leksaksbutiker - jag hade aldrig sett dem i Sverige.

Jag började köpa leksaker till mina egna barn som då var i förskoleåldern, samlade på mig för kommande födelsedagar vartefter de växte, och till slut hade jag ett helt litet lager.

Samtidigt gick jag en Waldorfpedagogisk förskoleutbildning där vi fick grunderna till att se hela barnet och dess utveckling och jag började fundera på vilka slags leksaker vi ger till våra barn. Detta resulterade i att jag startade mitt företag och började åka runt på leksaksmässor i Tyskland och hittade där flera av mina kommande leverantörer - där fanns ett sortiment av leksaker som jag absolut ville presentera i Sverige.

När jag sedan blev erbjuden en lokal i centrala Växjö tackade jag ja och kunde äntligen visa hela mitt sortiment av träleksaker, och även stenar och mineraler och Newage-grejer, som var mitt stora intresse utöver leksakerna - jag hade butiken i tre år, men trots att den låg i centrum insåg jag att jag sålde för lite och slog igen och flyttade hem verksamheten - nu hade jag ett större lager.

Jag reste runt på marknader och festivaler i södra Sverige i ca fem år med mitt Newage-sortiment men slutade så småningom då vädret ofta styrde hur försäljningen gick. Leksakerna sålde jag hemifrån samt via en enkel hemsida. Datorer och Internet var på frammarsch så jag gick i stort sett alla datakurser som fanns och lärde mig allt om E-handel. Jag var en av de första som satsade på Internet och blev intervjuad av högskoleelever och annat folk.

När det sedan blev en stor lokal ledig i centrala Växjö ville jag ändå satsa på butik igen samtidigt med Internetförsäljningen, och flyttade in väldigt centralt - det gick utmärkt, särskilt Newage-sortimentet - men jag var försiktig och ville inte binda mig för ett 5 års-kontrakt med hög hyra - så jag drog mig ur och flyttade hem allt igen - jag arbetar nu fortfarande hemifrån med försäljning via hemsidan med E-butik.  Mina kunder är huvudsakligen kommuner, förskolor och svenska kyrkan, men också många privatpersoner, där dockmaterial är mycket populärt och jag skickar paket till kunder i Norge, Danmark och Finland. Fler och fler upptäcker kvaliteten med träleksaker, särskilt som det varnas så mycket för kemiska ämnen i plastleksaker.

Så välkommen att se på det fina sortimentet som jag presenterar på denna webbplats - leksakerna är noga utvalda av mig personligen och jag köper bara in sådant som jag kan stå för till 100% - min önskan är att alla barn ska ha bra leksaker som håller länge - det blir till allas glädje.

Och ja, namnet - kommer från den nordiska mytologin och världsträdet Yggdrasil där Midgård beboddes av människorna - det skyddades av en palissad och min tanke är att så ska vi vuxna vara som ett skyddande hölje kring barnen - därav namnet Midgård.


Och 2021 firade vi 30 år!

Hälsningar
Karin Lundell